fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Zolpidem

Sylvia

Dobrý den, dá se závislost vyřešit umělým spánkem? Odvykání jsem třikrát nezvládla a bojím se moc na další. Děkuji za odpověď. Hezký týden.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Sylvie.

 

To je velmi zajímavý dotaz, ale pravděpodobně vás zklamu. Tzv. umělý spánek je vlastně totéž jako celková anestezie, využívaná například pro operační výkony. Dotyčná osoba je uvedena do "bezvědomí" podáváním celkových anestetik a například na EEG se aktivita spíše než spánku podobá komatu. Umělý spánek se navozuje jako určité odlehčení pro organismus například po náročných operacích či traumatech, kdy se snižují "provozní náklady" a šetří se tak poškozené orgány. Jako metoda léčby nespavosti se ale nepoužívá.

 

Zmiňujete závislost na Zolpidemu a snahy o odvykání, které zatím nevyšly. Neznám více detailů vaší situace (jak dlouho užíváte, kolik tablet denně, jak probíhalo předchozí vysazování, kolik je vám let, zda se s něčím léčíte...), proto můžu jen doporučit, abyste vysazování i obavy s ním spojené probrala s psychiatrem/psychiatričkou.

 

Ten/ta se vás na vše potřebné vyptá a zhodnotí míru rizika při vysazování konkrétně ve vašem případě (něco jiného je úporná nespavost po dlouhodobém užívání zolpidemu na předpis a něco jiného například rozvoj deliria či jiných komplikací odvykacího stavu po mnohaletém intenzivním abusu). Doporučí vám potom vhodný postup a může vám poradit s řešením nespavosti během vysazování a po něm. Může třeba dočasně "překrýt" stavy po vysazení zolpidemu jiným typem (nenávykové) medikace - k navození spánku se při vysazování zolpidemu využívá například quetiapin (ale samozřejmě je to velmi indiviuální).

 

Pokud byste měla nějaké další otázky, neváhejte se na nás obrátit, rádi poradíme.

 

Držím palce a zdravím!

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko