fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Těkavé látky v těle

Pavel

Jak dlouho zůstávají těkavé látky v těle, poppers? Můžu řídit bez rizika pozitivního testu na drogy?

Odpověděl: Amrit Sen

Pavle, zdravím Vás,

 

Poppers (alkylnitrity), jsou v podstatě směsí organických rozpouštědel, tedy jde o velmi těkavou látku, která z těla poměrně rychle "vyprchá". Jejich užití však může i po delším čase, odeznění účinku a "odbourání" z organismu, negativně ovlivnit schopnost bezpečně řídit.

 

Chcete li mít jistotu, že budete mít případný test čistý a zároveň neohrožovat sebe a další účastníky silničního provozu na majetku, zdraví a životě, doporučuji Vám po užití Poppers odložit řízení na další den.

 

K Poppers:

Poppers je populární název pro různé alkyl nitrity (včetně isobutyl nitritu, butyl nitritu a amylnitritu). Isobutyl nitrit a butyl nitrit se prodávají jako speciální čistící prostředky na kůži, hlav u videorekordérů, atp., bývají přítomny také ve většině osvěžovačů vzduchu. Amyl nitrity se používají v některých lécích pro kardiaky, bývají součástí některých čichacích "afrodiziak" ze sexshopů.

 

Některá z rizik:

Některé studie ukázaly, že nitrity snižují funkčnost imunitního systému člověka ještě několik dní po užití. Způsobují prudké snížení krevního tlaku a zvýšení tepové frekvence, proto je nebezpečné je kombinovat se stimulanty (pervitin, kokain, E, ale i Viagra atp.)! Jejich užívání představuje zvýšené riziko pro jedince s oslabeným imunitním systémem, pro trpící chudokrevností, rovněž pro těhotné a zejména pro lidi, kteří za sebou mají "mozkovou příhodu". Poppers ovlivňují úsudek, proto je vhodné při sexu nasadit kondom ještě před jejich užitím.

 

Další rizika

Dlouhodobější užívání poškozuje, naleptává nos, dýchací trubici a plíce, jako rozpouštědlo tedy negativně působí a rozkládají mozkové a další buňky!

 

Potřísnění pokožky způsobuje její podráždění a vyrážku!

 

Jsou jedovaté - pokud se "podaří" je polknout, je nezbytné zavolat rychlou lékařskou pomoc! (tel. 155)

 

Jsou velmi hořlavé - nepřibližuj k nim cigarety, svíčky, atp.! 

 

Kromě podráždění, poleptání kůže, sliznic, dýchacích cest, plic a alergických reakcí, Poppers "rozpouští" a ničí mozkové buňky, které se neobnovují a podobně, jako další rozpouštědla, kromě neblahého vlivu na centrální nervovou soustavu, mohou mít, právě na mozek, nevratný devastační účinek. Bezprostředním závažným rizikem po požití Poppers, je prudký pokles krevního tlaku a zvýšení tepové frekvence. Užívání Poppers je mimořádně rizikové, zejména pro osoby s oslabeným imunitním systémem. Také pro anemiky (trpící chudokrevností), těhotné, pro osoby po mozkové příhodě, či poranění hlavy, kardiaky, osoby s kardiovaskulárními problémy, hyperteniky, nebo uživatele vyšších dávek léků s obsahem Acylpirinu, Aspirinu (kyseliny acetylsalicylové).

 

K tématu, z našich stránek:

 

http://www.drogovaporadna.cz/tekave-latky.html

http://www.drogovaporadna.cz/tekave-latky/poppers.html

 

Stačí takto?

 

Buďte tedy na sebe i ostátní účastníky opatrný.

Přeji Vám vše dobré, Amrit Sen.

 

 


 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko