fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Psychedlické sekty a jak se jim bránit

Jirka

Dobrý den, moje dcera se zapletla do sekty https://sekta-kult.blogspot.com/

prosím o radu, jak postupovat.

děkuji
Jirka

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Jirko,

 

díky za dotaz.

 

Jestli tomu dobře rozumím, obracíte se na naši poradnu hlavně z toho důvodu, že sekta, na kterou se v dotazu odkazujete, "operuje" se zážitky na drogách. Je to tak?

 

Problém sekt je přeci jenom trochu mimo náš rámec působnosti. Naše hlavní zaměření jsou právě drogy a jejich užívání, problémy, které se na ně nabalují. K sektám se dostaneme spíše výjimečně. Z vašeho dotazu není příliš zřejmé, co vlastně ono "zapletení" znamená - zda jde hlavně o drogy, nebo hlavně o osobnost nějakého guru, případně kterého, jak dlouho celá věc trvá, co jí předcházelo apod., ani jak se na celou věc dívá dcera, co ji do této společnosti táhne, kolik jí vlastně je let, jaké má zkušenosti s drogami ona sama atd.

 

Asi už tušíte, že by bylo v první řadě dobré celou situaci probrat podrobněji i s ohledem na předchozí události v rodině a možné souvislosti. V tuto chvíli bych vás proto odkázala na Poradnu Společnosti pro studium sekt a nových náboženských hnutí. Zkuste vytrvale volat na tel. 777 143 001, dovoláte se panu Zdeňku Vojtíškovi, vedoucímu poradenského týmu, a s ním budete moct probrat, jak s dcerou hovořit a na co se zaměřit tak, abyste ji neztratili a zároveň jí dali možnost se vzpamatovat, aniž byste jí do toho nutili. První kontakt by byl tedy takto po telefonu, pak byste viděli, jak dál. Na začátek se zkuste obrnit trpělivostí - jak při telefonování, pan Vojtíšek je poměrně vytížený, tak při komunikaci s dcerou. Řešení nejspíš nebude rychlé a bude to chtít čas.

 

Držím palce a přeji hodně sil a trpělivosti.

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko