fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

kamarád

kuba

Dobrý den. Muj kamarad konecne prestal brat ecka huleni a houby. Myslel jsem ze uz se konecne uklidni, je mu ted dobre, jde videt ze je mu to pomohlo, ale nadruhou stranu porad mluvi o tom, ze o nem urcite vi policie, ze neco parkrat nekomu prodal, pripada mi, jako by mu ta myslenka uplne ovladala hlavu. rikal jsem mu, ze je to hloupost, ze policie nemuze jit po kazdem blbeckovi, co prodal 5 gramu travy za mesic a vydelal si 300 korun, ale on porad mluvi svoje. myslite ze uz je treba nemocny z toho jak to bral a ma nejakou paranoiu? nevim co ted delat, vsichni jsme radi ze uz nebere, ale tohle neni o moc lepsi, rikali jsme mu, az se jde nekam zeptat, ze mu potvrdi, ze ho nikdo nesleduje atd., kdyz to bral, tak s tim problem nemel, rika proste ze ma vycitky svedomi, ale az ted. Fakt nevim proste...mate podobne zkusenosti? jit za doktorem nebo nechat tak a prejde to? co myslite? diky za odpoved, Jakub

Odpověděl: Gabriela Koryntová

 

Dobrý den, Kubo,

 

díky za dotaz.

 

Vypadá to, že vám na kamarádovi záleží. Skoro to zní, jako byste kamarádovi pomáhali rovnou ve více lidech, nezlomili jste nad ním hůl. To je od vás hezké.

 

To, co popisujete (jakési bludy o tom, že o kamarádovi ví policie, že ho sledují) může mít původ v užívání drog. Může jít o následek, který, pokud zůstane neléčený, buď sám po nějaké době odezní, bude přetrvávat, nebo se ještě zhorší a rozšíří i do dalších oblastí jeho života, včetně toho, že jednoho dne může přestat důvěřovat i vám. Stejně tak mohou být jeho obavy založené alespoň částečně na pravdě. Jednak ho skutečně mohou sledovat (zcela vyloučit to jde jen těžko), nebo mohl v minulosti udělat věci, o kterých nevíte a nechce vám je přiznat, možná zažil nějaké nepříjemné stavy, které se mu teď vrací, možná prožil i nějakou situaci, kdy byl on nebo někdo v té době jemu blízký skutečně sledován. Těžko říct. Rozhodně je lepší ho vyslechnout a né všechno mu hned rozmlouvat.  Často je lepší se doptávat a ujišťovat, že tomu dobře rozumíte a zkusit zjistit víc o tom, čeho přesně se obává, zda nemá pochyby, v čem by potřeboval pomoct. Pak už je možné navázat třeba konzultací v Právní poradně A.N.O., která se v podobných situacích vyzná z hlediska zákona a zjistit víc o tom, jaké riziko mu hrozí (Koněvova 95,,130 00 Praha 3 - Žižkov, tel.: 222 582 932, mobil: 736 760 701, E-mail: ppano@asociace.org). A kdyby to vypadalo, že je přítel skutečně na pochybách, jestli sám trochu neblázní, není nic lepšího, než mu nabídnout doprovod k psychiatrovi, který má s podobnými případy zkušenost - tzn. dlouhodobě pracuje s lidmi, kteří se pohybovali a pohybují kolem drog, užívají nebo užívali je a s velkou pravděpodobností porušují nebo porušovali zákon ... v zásadě je to tak totiž u každého, kdo u sebe někdy nějaké drogy měl, byť v malém množství. Užívání drog u nás trestný čin není, ale držení drogy trestným činem je ... takže zákon porušuje v zásadě každý, kdo drogy užívá tím, že je má u sebe.

 

Osobně bych doporučila zajít za lékařem - psychiatrem se znalostmi z oboru adiktologie. Podobné bludy nejsou nic až tak výjimečného, zejména pokud jde o užívání halucinogenních a stimulačních drog. Objednací doby jsou však poměrně dlouhé a není od věci prostě zamluvit termín dopředu. Zdá se, že nejúčinnější pro to, abyste kamaráda přiměl k tomu, aby o návštěvě u odborníka uvažoval, je mluvit o svých vlastních obavách a strachu o jeho zdraví, o svých pocitech a o tom, jak situaci vnímáte vy, nabídnout mu doprovod, ale nelámat to přes koleno a nechat finální rozhodnutí na něm.

 

Kdybyste potřeboval kontakt na odborníka, napište, která větší města jsou vám dobře dostupná, poslala bych kontakty.

 

Přeju hodně trpělivosti.

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko