fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Taneční drogy

Dan

Dobrý den, mam dotaz, jaká droga je škodlivější a návykovější Mefedon nebo MDMA?

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Dane,

 

každá z drog má svá rizika a nebylo by zodpovědné o jedné z nich napsat, že je méně riziková než druhá. Pohledů na návykovost a škodlivost je mnoho (od pohledu uživatele drog, přes pohled zákona, lékaře, psychiatra, rodiče apod.) a vždy jde nakonec o konkrétního člověka a konkrétní situaci. Smrtí může v závislosti na okolnostech a průběhu intoxikace skončit užití jakékoli drogy, a to i užití první ... ať už jde o MDMA, mefedron nebo jakoukoli jinou látku. Nesrovnáváme tu první cigaretu s první nitrožilní aplikací heroinu, nesrovnáváme ani užití terapuetické dávky mefedronu s terapetickou dávkou MDMA pod dohledem lékaře ... takže bohužel.

 

Pokud je to tak, že sám zvažujete užití jedné z těchto látek, zkuste si dopředu nastudovat kvalitní materiály, včetně rizik, zvažte, jaká rizika droga představuje konkrétně pro vás (s ohledem na váš zdravotní a psychický stav, užívané léky, očekávání, které od užití máte, rodinnou a osobní anamnézu s ohledem na psychické problémy, závislosti, sebevraždy apod.), zkuste si zajistit klidné prostředí a zkušeného průvodce, odpočívejte, pijte, jezte a myslete i na to, že každé užití si vybírá svou daň v podobě únavy, ale i propadu nálad. Počítejte tedy s dojezdem a potřebou odpočinku i druhý den. Zkuste si dopředu stanovit velikost dávky a nedokrmovat se (tj. dopředu si dát jasné hranice kolik užijete a neporušit je), vyhnout se kombinováním s čímkoli dalším, včetně alkoholu, marihuany.

 

Snad tedy alespoň takto.

 

Dávejte na sebe pozor. A kdyby bylo potřeba, znovu napište.

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko