fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Lexaurin

Tom

Chci to skončit .nikdo mě nechápe...
Už jednou jsem se oběsil...ale našli mě....život stojí za hovno

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Tome,

 

domnívám se, že jste nám psal jeden dotaz už minulý týden - dotaz je uvedený pod stejnou přezdívkou i se stejným titulkem. Pletu se? Tehdy vám na dotaz odpovídal kolega Amrit Sen. Četl jste jeho odpověď? Využil jste některý z nabízených kontaktů?

 

Podobně jako minule zní i tentokrát váš dotaz jako zoufalé volání o pomoc. Chápu to dobře?

 

Vše, co psal kolega, platí stále. Věřím tomu, že na rozhodnutí o vlastním životě má každý z nás právo. A chápu, že v životě mohou nastat situace, kdy člověk skutečně vážně uvažuje o sebevraždě jako možnosti řešení. Přesto mám dojem, že kdyby měl dotyčný po boku někoho, kdo ho vyslechne, nebude soudit, počká a krůček po krůčku ho bude provázet na cestě dál, spousta lidí by si sebevraždu rozmyslela. I vy jste k nám napsal již podruhé, chápu to tedy tak, že jste hlavně nešťastný, cítíte se nepochopený, a nevíte, kudy kam, a nejspíš skutečně uvažujete o sebevraždě. Přesto aspoň kousek ve vás možná pořád věří, nebo alespoň chce věřit, že existuje i nějaká další možnost. Proč byste nám jinak psal? Nebo se pletu?

 

Sebevraždu vnímám jako definitivní a nevratné řešení. Ale jak jsem psala výše, často jde o volání o pomoc, které není vyslyšeno. Co byste v tuhle chvíli potřeboval? Co nejmenšího by vám v tuto chvíli pomohlo, trochu ulevilo, umožnilo, abyste si dokázal říct někde o pomoc a podporu?

 

Možná jste na tom psychicky tak špatně, že nevidíte ze své situace jiné východisko. Ale nestálo by přeci jenom za pokus vypovídat se, promluvit si s někým, kdo vás vyslechne a nebude vás soudit, dovolit si podělit se o své trápení, svěřit se? Věřím tomu, že si každý zaslouží vyslechnout, pomoc a podporu. Nabízím vám proto kontakt na telefonickou krizovou linku, která svoje služby poskytuje nonstop. 

 

Pražská linka důvěry, Tel.: 222 580 697 nonstop

 

A zároveň přikládám odkaz na stránky, kde byste mohl najít více informací.

 

http://www.sebevrazda.psychoweb.cz/3-2/kde-hledat-pomoc

 

 

Vždycky je tu možnost si místo pokusu o sebevraždu domluvit nástup na psychiatrické oddělení - zde byste nejspíš měl možnost odpočinout si, promluvit si s někým, kdo vás vyslechne a snad bude mít i pochopení a budete-li o to stát, bude vás provázet dál. Víte, kam se v takovém případě obracet?

 

Budu ráda, když se ozvete, jak jste se rozhodl.

 

Zdraví,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko