fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Paměť a drogy

Jula

Má smysl mluvit s člověkem, který si vzal nějakou drogu? Bude si vůbec pamatovat to, co mu řeknu?

Odpověděl: Amrit Sen

Julo, zdravím Vás,

 

především dobrý den, díky za důvěru. Nelze paušalizovat. Pracuji v kontaktním centru a kdybychom sdíleli názor, že s intoxikovaným člověkem nemá smysl mluvit, těžko bychom mohli s aktivními uživateli návykových látek pracovat, natož spolupracovat.

 

V některých situacích to skutečně může být obtížné a záruka, že bude intoxikovaný rozumět všemu, co říkáte, tak, jak byste si přál a že si musí vše pamatovat, neexistuje. Zároveň musím potvrdit, že s většinou klientů, vyjma extrémních situací, například při předávkování, nebo toxické psychóze, je komunikace průchozí a určitě smysl i efekt má.

 

Jsme odborníci a ze zkušenosti víme, jak ke klientovi v danou chvíli přistupovat a aspoň tušíme, v jakých tématických okruzích se pohybovat a čemu se vyhnout.

 

Máte li tedy v úmyslu s uživatelem řešit závažná témata, lépe si počkat na jeho střízlivost, nebo vést rozhovor ve chvíli, kdy bude aspoň "při sobě" a orientovaný. Zároveň byste měl respektovat to, jestli bude dotyčný o rozhovor stát, či ne.

 

Není nad osobní pohovor, to platí i pro Vás. Mám na mysli, že máte možnost osobně se poradit s odborníky, kdy, jak, jestli vůbec, a jaký konkrétní rozhovor s uživatelem drog vést. Můžete využít bezplatných poradenských služeb některého kontaktního centra, adiktologické ambulance, nebo AT poradny v okolí, kam je třeba se nejdříve telefonicky objednat a domluvit si konkrétní termín konzultace, schůzky.

 

Pokud byste o kontakty na poradenské služby pro blízké uživatelů návykových látek stál, stačí napsat ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám je obratem pošleme.

 

Jak je podle oblasti a typu zařízení, můžete vyhledat sám, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Stačí takto? 

 

Přeji Vám vše dobré, kdykoli napište,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko