fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pervitin

Anonym

Dobry den, můj bývalý přítel má sklony k užívání drog. Zjistila jsem to zhruba před rokem. Nejdříve zapiral. Nevím v jaké míře a jsk často ale již je to videt na jeho chování, stavbě těla i pohyby/výraz. Nyní přišel o práci a není na tom psichycky úplně nejlíp. Tvrdí ze vydrží byt dlouho bez toho ale pak najednou přijde den kdy si to dá. Hodně jsme o tom mluvili a dlouho jsem se mu snažila pomoci ale později jsem pochopila, ze dokud nebude chtit on sám ve své hlavě tak se nic nezmeni. Stále má v hlavě ze to již nechce užívat ale neproběhla myšlenka ze už si to nikdy neda. Myslím ze je již ve stavu kdy je droga silnější než on a neví jak z toho ven. Tvrdí ze mu to neustále někdo nabízí aniž by to chtěl. Denne v kontaktu s těmito lidmi. Chci se zeptat jak začít řešit tuto situaci? Čím začít nebo na jaké oddělení si dojít kde by mohl svou situaci začít řešit? Řeší se tohle přes psychologa/psychiatra? Nebo lze rovnou zahájit třeba léčbu někde v léčebně buď ambulantní nebo luzkovou? Chtěla bych mu pomoct a sama nevím jak.

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

hlavním krokem je opravdu to, že bývalý přítel bude chtít sám. Je potřeba u toho rozhoodnutí vydržet alespoň pár dní, aby pro to stihl něco udělat. Nejlepší je pak zajít do Káčka (centra pro uživatele, která bývají v každém větším městě) a tam probrat celou situaci a možnosti. Pomohou mu také případně se zařízením léčby. Káčko může navštívit i anonymně. 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko