fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Málo významný problém... Existuje zákon?

Honza

Drogama netrpím..., občas pivo zahulím, překáží mi to ve sportu tak na to spíše kašlu. Měl bych právní dotaz ohledně chování lidí: jdu mezi lidi dát si jen 1no pivo protože mám další den závod...., řeknu že 2hé nechci, mezitím poslouchám kecy a nakonec mi ho někdo objedná, přes můj nesouhlas mi to obsluha donese. Lze toto jednání obsluhy nějak řešit, kromě toho, že to odmítnu zaplatit? Upozornit na nezákonné jednání, nebo obvinit číšníka? Přece jen se jedná o návykovou látku a vnucování by nemělo být jen tak v pohodě.

Odpověděl: Jakub Chudomel

Zdravím vás Honzo,

 

díky za dotaz.

 

Naprosto s vámi souhlasím v tom, že vnucování alkoholu někomu je špatné. Ač jde o za jistých podmínek legální drogu, negativní dopady jejího užívání násobně předčí dopady užívání všech nelegálních drog. Poněkud paradoxní, že...?

 

Konzumaci alkoholu, tedy onu legalitu, upravuje řada právních norem. Je to především zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, dále zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 61/1997 Sb., o lihu ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. 

 

Tyto normy stanovují podmínky, za kterých je možné alkohol konzumovat. V první řadě stanovují věkový limit 18ti let.

 

Pokud byste stál o explicitně precizní právní odpověď, doporučuji vám obrátit se na právní poradnu A.N.O., kde se souvislostmi návykových látek a práva velmi odborně zabývají. Provozují o bezplatnou webovou poradnu. Najdete je zde na tomto odkazu - http://www.asociace.org/pravni-poradna/ .

 

Laicky se však vyjádřím. Ačkoli to v dotazu nepíšete, domnívám se, že podmínku věku splňujete. Z dotazu se domnívám, že číšník jen správně plní svoji roli a reaguje na objednávku. Píšete, že: "...nakonec vám pivo někdo objedná...". Odpovědnost má tedy ten, kdo produkt u číšníka objednal, včetně finanční úhrady. Vnucování by mohlo být na hraně trestního činu. Váš popis však podobné znaky neobsahuje. Nikdo vám nic nenutí, nikdo do vás proti vaší vůli alkohol nelije. Zda jej vypijete či nikoli je plně na vašem rozhodnutí.

 

S pozdravem J.Chudomel

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko