fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

LSD

Viki

Dobrý den,

přestupuje LSD do mateřského mléka? Je třeba se při jednorázové mikrodávce bát o stav půlročního kojence?

Odpověděl: Jakub Chudomel

Dobrý den Viki,

 

díky za dotaz.

 

Odpověď není jednoznačná.

 

Do mateřského mléka přestupují v určitém množství téměř všechny léky, tudíž i drogy. V závislosti na druhu, frekvenci, příměsích, vývojovém stádiu novorozence a dalších parametrech pak můžeme odhadovat dopad na dítě.

 

V současnosti je velice významným zdrojem informací publikace Drugs in Pregnancy and Lactation, ve které jsou léky používané při laktaci rozdělené do několika skupin (slučitelné s kojením, pravděpodobně slučitelné, potenciálně toxické, vyžadující přerušení kojení po dobu užívání terapie, a kontraindikované). Jako kontraindikované jsou zde označeny léky, které mohou způsobit závažné poškození kojeného dítěte. Lysergid - LSD (halucinogen) je zde řazen do skupiny kontraindikace.

 

zdroj: https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2008/01/07.pdf

 

Na druhou stranu publikace "Návykové látky v těhotenství" autorů Vavřinková, Binder (Triton, 2006) uvádí, že většina drog při jednorázovém užití v běžné dávce nepronikne do mateřského mléka v takovém množství, které by mohlo vážně ohrozit novorozence. S výjimkou např. metadonové substituce.

 

Užívat drogy při kojení je beze sporu nezodpovědné a důsledky nejsou zcela předvídatelné. Myslím si nicméně, že jednorázové užití mikrodávky (kolik tím myslíte?) LSD by novorozence ohrozit nemuselo. Nelze však na to spoléhat.


S ohledem na další zdravotní, ale i psychologické a sociální aspekty, bych riziko dopadu užití drogy kojící matkou a prostřednictvím mateřského mléka na kojence považoval za hazard za hranicí přijatelné míry rizika.

 

Mějte se J.Chudomel

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko