fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

závislost na pervitinu

brmbalík

Dobrý den...
Můj dobrý kamarád si cca necelý rok nitrožilně pýchá pervitin...
Když ,třetí den abstinuje...Je mu strašně zle od žaludku -zvrací..
Nevim ,jak dál...
Děkuji předem za odpověd

Odpověděl: Amrit Sen

Brmbalíku, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Chápu Vaše obavy a starost o kamaráda. 

Je velmi těžké odpovídat na dotazy týkající se akutních zdravotních problémů, tím spíš, pokud nám píše někdo jiný, než ten, koho se potíže týkají.

 

Zkuste kamarádovi nabídnout, ať nám napíše a podrobněji popíše jak potíže, tak svoji situaci.

V každém případě nejrelevantnější odpověď může dostat pouze od lékaře, který ho vyšetří. Je důležité zmínit, že aby lékař problém správně a včas diagnostikoval, případně zahájil adekvátní léčbu, měl by vědět o všech okolnostech, které by mohly s potížemi kamaráda souviset.

 

Chápu, že se dotyčnému nemusí chtít svěřovat se svým užíváním drog, má li se něco pohnout k lepšímu, nebude nejspíš zbytí.

 

Další možností je zavolat a objednat se na konzultaci do některého z kontaktních center, nebo adiktologických ambulancí, případně AT poraden v dosahu. Ty mívají svůj zdravotnický personál a spolupracují s přívětivými a ochotnými externími lékaří, před kterými se nebude muset dotyčný stydět, nebo obávat ztráty soukromí.

 

Když napíšete, ve kterém, nebo poblíž kterého většího města kamarád bydlí, rádi Vám pro něj potřebné kontakty na odborníky, bezplatné i anonymní služby, obratem pošleme.

 

Jak je podle oblasti a typu služby, zařízení, může vyhledat sám, se dozví na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Možná tušíte, že tomu, kdo o pomoc nestojí, pomoci nelze. Pokud kamarád nevyužije Vaší, naší nabídky, nejlépe z jeho života ustupte. Bude to užitečnější pro všechny strany. Žijte naplno svůj vlastní život, to bude ta největší pomoc i pro něj.

 

Přeji Vám i kamarádovi vše dobré,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko