fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Problem s pervitinem

Barbar

Dobrý den mám problém se závislostí na pervitinu múžete mi prosím poradit co mám dělat děkuji.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

aby vám mohl někdo pomoci při hledání řešení, co se závislostí na pervitinu, nejspíš by musel vědět víc.

 

Předpokládám, že vám rada "tak ho neužívejte" nepomůže a že by tedy bylo potřeba vědět, co vám vlastně na užívání vadí, co konkrétně byste chtěl změnit, co vám nejspíš bude chybět a co vám pervitin dává,  jak vypadaly vaše předchozí pokusy o abstinenci a na čem ztroskotaly, kolik, jak dlouho, jakým způsobem a jak často vlastně užíváte. Jaké máte představy a možnosti ohledně léčby a co byste si od ní sliboval, čeho se obáváte? Léčil jste se někdy? Co rodina a nejbližší? Vědí o tom? Co práce? Doklady? Vaše zdraví? A mohla bych pokračovat dál.

 

Každá z těchto otázek může být i na hodinu povídání a proto často před tím, než člověk nastoupí do léčby, dochází na předléčebné poradenství. Né vždy to znamená, že pak nastoupí do léčebny nebo komunity. Někdy pokračuje v docházení na individuální poradenství a terapii a daří se mu postupně abstinovat i bez pobytové léčby. Ale jak říkám, nespíš by k tomu byl potřeba nějaký delší rozhovor. Co vy na to?

 

Mluvil jste o svých plánech ohledně vysazení pervitinu už s někým? Máte kontakty na nějaká zařízení ve svém okolí, kde by vám mohli pomoci?

 

Osobně jsem několik let pracovala v nízkoprahovém zařízení, tzv. kontaktním centru, kolegy můžete potkat i přímo na ulici v rámci "streetu" nebo jako "teréňáky" - znáte je? Pokud ano, obraťte se s žádostí o rozhovor přímo na ně. Pokud takové kontakty nemáte, napište, která větší města jsou vám dobře dostupná, pokusím se najít někoho ve vaší blížkosti. A nebo hledejte sám např. zde. Podle regionu hledejte typ služby "kontaktní centrum" nebo "terénní program".

 

S pozdravem a přáním všeho dobrého,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko