fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Marihuana a řízení

Řidička

Dobrý den, má marihuana vliv na schopnost řídit auto u dlouholetého téměř každodenního kuřáka? Kouří prakticky každý večer už cca 15let. Ráno veze děti do školy... Děkuji.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

 

Dobrý den,

 

bohužel na takovou otázku nelze jednoduše odpovědět. Při odpovědi by bylo potřeba zohlednit řadu individuálních proměnných jako je obsah účinných látek v marihuaně, kterou dotyčný kouří (ten může být proměnlivý), množství vykouřené marihuany (i to se může měnit), schopnost orgánů drogu odbourávat (i ta může kolísat v závislosti na okolnostech), resp. metabolizovat apod. Rozhodující by pak byla přesná hladina aktivního THC v krvi řidiče při laboratorních testech, kterým má řidit povinnost se v případě reaktivních orientační testů provedených při kontrole podrobit.

 

Obecně lze říci jen tolik, že člověk, který užije jednorázově větší množství marihuany, by si měl dát minimálně den pauzu a neřídit. Pokud někdo užívá a řídí pravidelně, pak je velmi pravděpodobné, že mu po večerním jointu vyjdou orientační testy ráno reaktivně. Výsledek laboratorního vyšetření je však nejistý - mohl by vyjít s různě vysokou hladinou aktivního THC a právě podle ní se posuzuje, zda je či není dotyčný pod vlivem a zda bude případ posuzován jako přestupek, v případě nehody jako trestný čin.

 

Na každý pád laboratorní testy nejspíš prokáží pastivní metabolity (bude tedy zřejmé, že drogu v nedávné době užil) a je možné, že bude stále přítomné i aktivní THC. Hladina THC, která je vyhodnocena jako způsobující ovlivnění je v tuto chvíli stanovena na 2ng/ml. V případě, že by byla tato hladina dosažena, pak by bylo s dotyčným zahájeno přestupkové řízení, v případě ohrožení pod vlivem návykové látky (tj. v případě nehody) dokonce trestní stíhání.

 

Pro podrobnější odpověď se můžete obrátit na naši bezplatnou právní poradnu Pravní poradna A.N.O.,

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

tel.: 222 582 932
mobil: 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

Web: http://poradna.asociace.org/

Webová právní poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Případně si pročtěte článek na jejich stránkách věnovaný této řízení pod vlivem návykových látek - zde.

 

Budu ráda, když dáte vědět, jestli vám byla odpověď užitečná a kdyby bylo potřeba, znovu napište.

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko