fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Substituce

El Niňo

Dobrý den, chci se zeptat, pokud člověk nastoupí do substituce - subáč, nebo suboxone, tak jestli mu seberou řidičák.
Děkuji.

Odpověděl: Amrit Sen

El Niňo, zdravím Vás,

 

díky za důvěru.

 

Každý pacient, klient substitučního programu je před, respektive při vstupu do léčby informován o tom, že substituční léky, jako Subutex, Suboxone i Metadon, ovlivňují pozornost, řízení motorových vozidel i schopnost obsluhy strojů. Pokud člověk pod vlivem substitučních opioidů řídí, ocitá se za hranou zákona.

 

Neznamená to však, že člověk, který nastupuje léčbu závislosti, automaticky přichází o řidičský průkaz. O ten přichází ve chvíli, kdy "zákaz" řízení poruší a je konfrontován policií. Tento "zákaz", platí například i pro klienty, pacienty dalších typů léčebných programů.

Člověk, který je v probíhající pobytové léčbě, například v léčebně, nebo terapeutické komunitě, nesmí po dobu léčby řídit, byť by měl vycházky, nebo je na nějakou dobu, například víkend, mimo léčebné zařízení, a to ani v případě, že dlouhodoběji abstinuje.

 

V případě, že by byl člověk v substitučním programu kontrolován policií, vyšel by mu pozitivní test na opioidy. Následovaly by konfirmační testy z krve a moči. Pokud by je odmítl, ocitá se v těžko obhájitelném maléru. Laboratorní testy by s největší pravděpodobností potvrdily užití. Z výsledku testů by pak specialisté odhadli dobu užití a množství látky, případně i dávek předchozích a porovnali je s informacemi, které by měl být člověk v programu schopen poskytnout, tzn. kolik, kdy užil a užívá.

 

Aby mohl člověk v substitučním programu uvažovat o řízení motorového vozidla měl by prokázat 2 roky kontrolované abstinence. Substituci lze v tomto případě vnímat jako kontrolovanou abstinenci. Roli by sehrála i zpráva ošetřujícího lékaře.

 

Pokud je člověk v programu alespoň 2 roky, nemá žádné pozitivní toxikologie na jiné psychoaktivní látky, dodržuje frekvenci i předepsané množství substituční látky, jeho ošetřující lékař je s řízením obeznámen a souhlasí, zároveň nemá li pacient, klient "prohřešky", nemusel by se případný problém řešit trestním postihem.

 

Nicméně v praxi by to nejspíš v případě konfrontace s policií znamenalo určité vyjednávání, vyjasňování a zařizování.

 

To je však teorie. Ze zákona by a priori pod vlivem látky ovlivňující řízení za volant nikdo usednout neměl. 

 

V každém případě, kdyby došlo k nehodě, šel by postih především za řidičem s pozitivním záchytem.

 

Doporučuji Vám tedy otázky kolem substituce probrat s lékařem, který substituční léčbu poskytuje.

 

Relevantní právnické odpovědi na všechny právní aspekty a postupy, také jestli, a jak lze případně "ošetřit"  řízení pacienta, klienta substitučního programu, Vám ochotně poskytnou pracovníci specializované Právní poradny A.N.O., která je projektem bezplatné právní pomoci, určený uživatelům/bývalým uživatelů návykových látek (alkoholu a/nebo nelegálních drog) a gamblerům, rodinným příslušníkům či profesionálům poskytujícím adiktologickou péči.

 

P. p. A.N.O. poskytuje právní pomoc ve všech odvětvích práva, zejména v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního a zdravotnického. V rámci služeb nabízí nejen právní konzultace, ale i případnou obhajobu v trestním řízení či zastupování před civilním soudem.

 

Právní poradenství poskytuje formou osobních, telefonických nebo e-mailových konzultací, dále také prostřednictvím webové poradny a písemně:


Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Web: http://poradna.asociace.org/
Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Stačí takto? Přeji Vám vše dobré,

buďte na sebe i účastníky provozu opatrný.

Amrit Sen

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko