fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jak poznat návrat k drogám?

Anonym

Dobrý den, bývalý manžel užíval více jak dva roky pervitin.sedm let marihuanu.Tvrdi, že je více jak rok bez drog. Jde poznat,jestli lže? Marihuanu užívá dál. V chování výkyvy nálad během několika minut, jak kdyby to byli dva lidé. Vzhledem k tomu, že má v péči nevlastní dceru,jak moc jsou starosti na místě? Co dělat? Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Jakub Chudomel

 

Dobrý den,

 

díky za dotaz.

 

Bezpečně poznat užití nelegální návykové látky bez klinického testování nebo alespoň aktivní spolupráce uživatele nelze. Jak správně píšete, indikací mohou být například náhlé změny nálad, ale ty mohou vyplývat i z řady jiných příčin, ať zdravotních, nebo osobnostních, nebo i jiných.

 

Uniká mi motiv, proč se tím zabýváte? Jde o bývalého manžela, že? K čemu by vám odpověď na danou otázku byla. Pokud vám jde o medicínské souvislosti a máte prostě o osud bývalého manžela starost, nejlepší bude, když si s ním o svých obavách promluvíte. Otevřeně, klidně, srozumitelně. Také, protože váš dotaz je příliš obecný, můžete kontaktovat odborníka v blízkosti bydliště a své obavy s ním můžete probrat detailně a konkrétně. Můžete si vybrat například některé pracoviště poskytovatele drogových služeb níže. Na webových stránkách najdete kontakty na konkrétní poradny ve vašem kraji - https://www.laxus.cz/.

 

Pokud vám jde o právní souvislosti, nedokážu to plně posoudit. Odkázal bych vás na bezplatnou Právní poradnu ANO, kam se můžete obrátit telefonicky či prostřednictvím emailu. Naleznete ji zde - http://www.asociace.org/pravni-poradna/.

 

A poslední větě z vašeho dotazu nerozumím vůbec. Jaké souvislosti máte na mysli v případě péče o nevlastní dceru? Opravdu nevím, z čeho přesně si děláte starosti? Aniž bych to zlehčoval. Zkuste být více konkrétní.

 

Nakonec, pokud jsou vaše obavy opravdu nutkavé, se můžete s nimi obrátit na někoho z blízkých bývalého manžela. Možná na jeho rodiče či sourozence, nebo příbuzné nevlastní dcery počínaje matkou až k prarodičům. Ti by s vámi obavy o osud příbuzných pravděpodobně sdíleli a mohli by pomoci.

 

Nemohu vaše obavy zlehčovat, ale není mi jasné, o co vám vzhledem k bývalému manželovi přesně jde.

 

Kdybyste ještě potřebovala, určitě ještě napište a dotaz rozveďte.

 

Jakub Chudomel

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko