fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

jsem zavislý?

dominik

dobrý den je mi 15 a pernik davam 1 týdně občas jedu i 3 dny vkuse jsem závislý?

Odpověděl: Amrit Sen

 

Dominiku, opět zdravím.

 

Těžko takto na dálku odhadovat. Lidé na pomezí dětství, dospívání a dospělosti, upadají do závislosti výrazně snadněji a rychleji, než dospělí.

Také organismus, tělo i psychika, které jsou ještě ve vývinu, drogy devastují brutálnějším způsobem, působí degenerativní změny, které se už nemusí nikdy napravit, úplně uzdravit.

 

Píšete, že Vám je 15 let, podle kontextu a vývoje Vašich dotazů si troufám odhadovat pouze to, že se, možná už velmi dlouho, cítíte sám, více, než je Vám milé, i když zatím nějaké přátele, respektive kamarády, možná ještě máte.

 

Pokud ještě závislý nejste, máte k závislosti více, než výrazně nakročeno. Na spadnutí jsou ještě daleko větší průšvihy, než ty, které prožíváte. K tomu, abyste zůstal úplně sám s drogou, která Vás už teď podvádí a zrazuje, se známými z mokré čtvrti, je jen krok. Pokud se v rámci možností nevzchopíte, bude Vás spojovat jenom zájem o drogy a sebe samé, v tom hořkém, nejsmutnějším slova smyslu.

 

V minulých dotazech jste zmiňoval a popisoval toxicko psychotické stavy, které mohou vyvolat trvalejší psychické poruchy, nebo nastartovat, rozvinout a prohloubit psychickou nemoc, nemoci, které se léčí velmi komplikovaně a ze kterých se nemusíte po zbytek života úplně uzdravit, i kdybyste už nikdy žádnou drogu neužil.

 

Chápu, že to může být těžké, ale nemusíte na to být sám. Nechci Vám kázat, ani Vám vnucovat naše názory. Těch jste nejspíš za svůj mladý život vyslechl mnoho, chápu, že jich můžete mít po krk.

 

Nepřemlouvám Vás, ani nechci strašit, nabízím Vám intenzivnější kontakt. Chápu a respektuji i to, že se můžete, vzhledem k svému věku, obávat svěřit se více.

 

Napište nám. Cokoli o sobě, jak se máte, co prožíváte, co byste rád a o čem sníte. Osobnější informace můžete uvést ve skryté poznámce, nebo, pokud to bude Vaším přáním, nezveřejníme naši vzájemnou komunikaci vůbec. Pošleme kód, po jehož vložení na patřičné místo úvodní stránky naší poradny, se dotaz, zpráva i naše odpověď, ukážou jen a pouze Vám.

 

Já i kolegyně Markéta Kordová, pracujeme v pražském Kontaktním centru SANANIM, kam můžete kdykoli v provozní době volat na poradenské linky: 

+420 283 872 186
+420 605 240 501

http://www.sananim.cz/kontaktni-centrum-(kc).html

 

Užitečné odkazy:

http://www.drogovaporadna.cz/stimulacni-drogy/pervitin.html
http://www.drogovaporadna.cz/drogy-a-nemoci/psychicka-onemocneni-a-drogy.html

 

Na otázku, jestli jste závislý, si zkuste odpovědět sám. Vzhledem k naší předchozí i probíhající komunikaci předpokládám, že jste, přes svůj velmi mladý věk, schopen překvapivě zralejší sebereflexe. Podívejte se na odkazy níže a buďte k sobě poctivě kritický.

 

Diagnostická kritéria závislosti:

http://txt.www.drogy-info.cz/index.php/publikace/glosar_pojmu/z/zavislost_syndrom_zavislosti

http://txt.www.drogy-info.cz/index.php/publikace/glosar_pojmu/d/diagnosticka_kriteria_zavislosti

http://www.odrogach.cz/skola/uzivani-navykovych-latek/zavislost/

http://drogy.doktorka.cz/kriteria-zavislosti/

 

Rádi si s Vámi popovídáme, případně Vám předáme kontakty na kolegy, kteří poskytují poradenství a bezplatné služby lidem mladým, jako Vy, podle oblasti kde žijete, se kterými se můžete bez obav a strachu setkat a promluvit si osobně.

 

Seberte všechnu kuráž a vykročte. Napište, zavolejte, jsme tu pro Vás.

Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe opatrný,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko