fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

5HTP

nickname

Zdravím, na FB stránce "sesh safety", bůh za ni žehnej, jsem se dočetl o tabletách 5HTP. V americe ho spousta lidí užívá po mejdanu, na dojezdech pro zlepšení neděle. Mě by zajímalo, jestli to má opravdu realné možnost pomoci snížit deprese a vlastně klasickej dojezd. Mluví o něm hlavně ve spojistosti s Extází a MDMA. Jelikož si občas dám k tomu všemu i pervitin, může mi tato látka pomoci na dojezdu? :) díky!

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz.

 

5-hydroxytryptofan je prekurzorem serotoninu. Je to přírodní látka, v podstatě fyziologická látka, ze které se v organizmu syntetizuje serotonin. 

 

Nejsem si zcela jistý, že by hydroxytryptofan dokázal doplnit serotoninovou depleci vytvořenou užíváním serotoninergních látek jako MDMA či metamfetamin. Je to přípravek (většinou ve formě potravinových doplňků), který zvládne upravit velice mírnou nerovnováhu neurobiochemii. Obávám se, že masivní deplece v důsledku podání výše zmiňovaných látek, potravinovými doplňky zcela korigovat nepůjde.

 

Každopádně pravděpodobně si tím neublížíte.

 

Stačí takto?

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko