fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

dotaz

misa

dobry den.mam dotaz.Synovy byla v patekdo piti hozena exstaze.Vim,ze by si ji nevzal sam.jen se potrebuju optat,jak dlouho v tele vydrzi.je totiz pravidelnym darcem plazmy

dekuji za odpoved starostliva mama

Odpověděl: Amrit Sen

Míšo, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Pokud někdo bez synova vědomí a souhlasu, hodil MDMA - Extázi, nebo jinou drogu do pití, dopustil se závažného protiprávního jednání, s až nepodmíněnou trestní sazbou. Takový čin může oběť ohrozit na zdraví i životě. Netuším, kolik je synovi let, ale zajímavé může být, že nám píšete Vy, nikoli syn. 

 

Další, pro mě zvláštní okolností je, že se zajímáte především o výsledek testů a otázka závažnosti celé situace, možný dopad na život a štěstí syna, jde jaksi stranou...

 

Nemyslím to zle, v praxi se setkáváme s tím, že lidé, kterých se, z nejrůznějších důvodů, podobné příběhy týkají, často užili drogu vědomě. Vyloučit, že se příběh stal, jak uvádíte, však vyloučit nelze.

 

Přítomnost MDMA a dalších látek, které mohla Extáze obsahovat se většinou, v závislosti na druhu testu, ale zejména na frekvenci užívání, množství a kvalitě drogy, také na metabolismu každého testovaného, detekuje zhruba v těchto časových úsecích:

 

Detekce z moči max 14 dní, při občasném užívání se testy negativizují cca do týdne

 

Detekce z krve 1 - 3 dny


Doba, po kterou lze MDMA zjistit ze slin a potu, je obdobná jako u testů ze vzorku krve

 

Pro starostlivou matku by měla být tato zkušenost varovným signálem, vybízejícím k otázkám, jak otevřený vztah se synem má a nakolik mezi nimi panuje důvěra. Také kolik o něm vlastně ví, jak syn vtahy prožívá, jak se baví, a jak se doma, nebo jinde, cítí...

 

Nemyslím tím, že je na čase syna "špiclovat", tím se dá ledacos pokazit. Jde o to, co můžete udělat pro snížení rizika, že se podobná skutečnost bude opakovat. Téma je na dlouhé psaní, nad rámec internetového poradenství, nebude nad osobní pohovor.

 

Doporučuji Vám si o tom, co rozumného můžete podniknout, jak komunikovat se synem a jakých chyb se vyvarovat, popovídat s pracovníky některé služby, která poskytuje bezplatné poradenství rodičům dětí, které mají s drogou, ať už jakoukoli, zkušenost.

 

Nesejde tolik na tom, jestli zavoláte do nejbližší adiktologické ambulance, AT poradny, nebo kontaktního centra a domluvíte si termín osobní schůzky. Služby jsou bezplatné a konzultace může být poskytnuta zcela anonymně.

 

Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám kontakty na kvalitní odborníky vb dosahu, obratem pošleme.

 

Jak je můžete, podle oblasti a typu služby, vyhledat sama, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Další užitečné odkazy:

http://www.drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke.html
http://www.drogovaporadna.cz/stimulacni-drogy.html
http://www.drogovaporadna.cz/halucinogeny/mdma-extaze.html

 

O právních aspektech a jak ošetřit možné závažné protiprávní jednání, které uvádíte, se můžete Vy, nebo lépe syn, poradit s pracovníky specializované právní poradny, která je projektem bezplatné právní pomoci, určený uživatelům/bývalým uživatelům návykových látek (alkoholu a/nebo nelegálních drog) a gamblerům, rodinným příslušníkům či profesionálům poskytujícím adiktologickou péči.

Poskytuje právní pomoc ve všech odvětvích práva, zejména v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního a zdravotnického. V rámci služeb nabízí nejen právní konzultace, ale i případnou obhajobu v trestním řízení či zastupování před civilním soudem.
Právní poradenství poskytuje formou osobních, telefonických nebo e-mailových konzultací a dále také prostřednictvím webové poradny a písemně:

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Web: http://poradna.asociace.org/
Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Přeji Vám i synovi vše dobré, kdybyste se chtěla ještě doptat, kdykoli napište,

Amrit Sen.

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko