fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Rs a extáze

Méďa

Dobrý den,
moje kamarádka má roztroušenou sklerózu a chce zkusit na festivalu extázi. Jaké mohou být následky a jak ji to rozmluvit?
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Amrit Sen

Méďo, zdravím Vás,díky za důvěru.

 

Chápu, že se kamarádkce o plánu zkusit MDMA, Extázi, radit s ošetřujícím lékařem, který o jejím zdravotním stavu ví nejvíce, a je tedy tím nejpovolanějším, kdo by měl situaci komentovat, nechce.

Nejspíš obě tušíte, že by experiment, stejně jako my, určitě nedoporučil.

 

Roztroušená skleróza je velmi závažné, chronické autoimunitní onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu. Jisté je, že i jednorázové užití drogy, jako je MDMA, organismus zatíží a oslabí, takže je bez pochyb ve hře riziko zhoršení kamarádčina zdravotního stavu.

 

Pravidelnější užívání MDMA může způsobit poškození mozku spojené se zvýšeným rizikem duševních chorob, například deprese. Je prokázáno, že droga je toxická vůči neuronům a může permanentně ničit produkci serotoninu v mozku, škodlivě působit na játra a ledviny. Nezpůsobuje sice fyzickou závislost, ale psychickou ano. U někoho může být problém se s ní vypořádat. Při opakovaném užívání velmi rychle stoupá  tolerance na MDMA a uživatel si s "běžnou" dávkou, nemusí zdaleka vystačit.

 

Nepíšete, kolik je Vám a kamarádce let, pak bych možná snáz doporučil způsob, jak zkusit na kamarádku zapůsobit, aby od plánu upustila. Takto Vám mohu navrhnout, abyste kamarádce řekla, že ji máte ráda, že jí na Vás záleží. Také proč o ni a její zdraví máte strach.

 

Užitečné odkazy:

http://www.drogovaporadna.cz/stimulacni-drogy.html
http://www.drogovaporadna.cz/halucinogeny/mdma-extaze.html

http://www.drogovaporadna.cz/drogy-a-nemoci.html

 

Odpusťte, jak na tom jste s užíváním drog Vy? Těžko totiž kohokoli přesvědčit, aby drogy neužil, když drogy sám uživám, a to dokonce i ze smrtelné postele. 

 

Přeji Vám i kamarádce vše dobré.

Buďte na sebe opatrné,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko