fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Můj syn asi něco bere

Leni

Jak mám komunikovat se synem, když vyjde najevo, že bere nějakou drogu?

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás, díky za důvěru.

 

Chápu Vaši starost, obavy i pocity bezmoci, dobře, že píšete. Patříte ke skupině rozumnějších rodičů, kteří mají vůli se poradit s odborníky, než začnou jednat.

 

Mnoho rodičů, partnerů, či dalších blízkých, způsobí, byť s nejlepšími úmysly, často těžko napravitelné škody, právě ve vztahu s člověkem, který drogy užívá, nebo začal užívat. Díky nevhodným opatřením a marným způsobům komunikace, způsobí více škody, než užitku, případně špatně volenou podporou, umožní setrvávání dotyčného v dalším užívání a propad do závislosti. Připraví ho o zbytky motivace k pozitivním změnám.

 

Neznám podrobněji situaci, ani vztahy u Vás doma, co je jasné, že to máte, a budete mít těžké. Internetové poradenství má své limity, není nad osobní pohovor. Proto Vám doporučuji, kontakt pracovníky nejbližšího zařízení, které se zabývá drogovou problematikou a pracuje s rodinnými příslušníky uživatelů návykových látek.

 

Nejlépe zavolejte do zařízení, na které Vám posíláme kontakty a domluvte si termín osobní schůzky. Služby jsou bezplatné a mohou být poskytovány i anonymně.

 

Při osobním pohovoru, po bližším seznámení se situací, se dozvíte nejen, jak se synem komunikovat, ale doporučí Vám konkrétní kroky, jak ji řešit as jakých chyb se vyvarovat. Co je velmi důležité, seznámí Vás s možnostmi, jak se lze pokusit podpořit synovu motivaci k pozitivním změnám a mnoho dalšího, v neposlední řadě, co můžete udělat pro sebe, abyste byla pevnější v kramflecích a nezačala se hroutit, protože tím, kdo v tuto chvíli potřebuje pomoc především, jste Vy. Kdo nedokáže pomoci sobě, těžko pomůže někomu dalšímu. 

 

Podle toho, jak ve skryté poznámce situaci popisujete, syn pervitin s velkou pravděpodobností užívá. 


Užitečné odkazy, jak nakládat s podezřením, že "dítě" užívá drogy, včetně informací o pervitinu samotném:

http://www.drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke.html

http://www.drogovaporadna.cz/stimulacni-drogy/pervitin.html

 

Byť to může působit, jako zavádějící, nezapomínejte na sebe, nezůstávejte v tak náročné situaci, na všechno trápení sama. Kromě vyhledání odborné podpory a pomoci, se svěřte, podělte, popovídejte s dalším blízkým, blízkými, z okruhu rodiny a přátel, komu důvěřujete. "Naordinujte" si činnosti, které Vám přináší radost, prostě si vyjděte i jen tak do společnosti, pobavte se, upusťte ventil, bylo by chybou neustále "řešit".

 

Služby, na které se můžete obrátit:


Kontaktní centrum Klíč, Agarta z.s.
Ohrada 1879
755 01 Vsetín
Telefon: +420 571 436 900

Mobil: +420 737 451 757
E-mail: kc-klic@seznam.cz

Web: http://www.agarta.cz/

https://www.agarta.cz/kontaktni-centrum.html

 

AT ambulance
J. Sousedíka 1204
755 01 Vsetín
Telefon: +420 721 428 525
MUDr. Lenka Šebelová
E-mail: sebe@seznam.cz

Web: http://znv.nidv.cz/projekty/realizace-projektu/klice-pro-zivot/podpora-informacniho-systemu-pro-mladez/i-katalogy/zlinsky-kraj/vsetin/socialne-patologicke-jevy/drogy-a-jine-zavislosti?i=6&o=0

 

Poradna, ambulantní program Modrý kříž
Smetanova 1050
755 01 Vsetín
Telefon: +420 724 087 221

E-mail: vsetin@modrykriz.org
Web: http://www.modrykriz.org

 

Budeme rádi, když se ozvete a dáte vědět, jak Vám je, jak se situace vyvíjí, a jestli Vám byla odpověď užitečná.

 

Držím palce, Vám, synům, rodině,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko