fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

antabus a birrel

gogo

můžu pit birrel na antabus

Odpověděl: Markéta Kordová

Zdravím Vás.

Dobře, že se ptáte. Během užívání Antabusu, byste se měl vyhýbat nejen všem alkoholickým nápojům, ale i nápojům, které jsou označovány jako nealkoholické (např. nealkopivo) a všem přípravkům obsahující alkohol (např. kapky proti kašli, voda po holení apod.).

 

Pro jistotu uvádím i možné jiné možnosti, jak může k reakci dojít, aniž by osoba užívající dlouhodobě Antabus požila alkohol. K protialkoholové reakci na Antabus, může dojít nejen po konzumaci alkoholu v průběhu léčby (nebo během 14 dnů po ukončení této léčby), ale i pod vlivem alkoholu z jiných zdrojů. Protialkoholová reakce Antabusu může být vyvolána i některými potravinami a tekutými formami léčiv s vyšším obsahem alkoholu. Používání kosmetických přípravků, parfémů a sprejů, které obsahují větší množství alkoholu, může u citlivějších osob rovněž vyvolat protialkoholickou reakci. Opatrnost je také nezbytná u piva a vína s nízkým obsahem alkoholu nebo „nealkoholických" či „bezalkoholových" druhů piva a vína - ve větším množství mohou také vyvolat nepříjemnou reakci. Průběh reakce je nepředvídatelný a reakce může být i velmi silná. Reakce se projevuje bolestmi hlavy, rudnutím obličeje, zrychleným tepem, zrychleným dýcháním, nevolností, zvracením, bledostí, poklesem krevního tlaku a závratěmi. V těžkých případech může dojít ke ztrátě vědomí a ke křečím. Pokud se objeví některý z výše uvedených příznaků, je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. K reakci na požití alkoholu může při léčbě Antabusem dojít v několika minutách po konzumaci a může trvat až několik hodin.

 

Účinek léku může trvat až měsíc po jeho vysazení, tudíž i po vysazení je třeba se všemu co obsahuje alkohol vyhýbat.

 

Rozhodně to nezkoušejte, rizika za to opravdu nestojí.

 

S pozdravem, MK

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko