fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Cukr jako droga

Dana L

Dobrý den, můj dotaz je trochu neobvyklý, ale přece jen.. nevím, kam se obrátit a cukr je podle mého také droga. Je mi 23let. Nedávno (asi dva měsíce zpět) jsem u kamarádky ochutnala datlový sirup a kokosový cukr. Vzhledem k tomu, že miluji sladké, mi tyto dvě \"zdravější alternativy\" slazení moc zachutnaly, ale celé se to zvrtlo.. Jsem schopná sníst za den v práci 250g kokosového cukru a k tomu necelých 250ml datlového sirupu. Kdyby mi nebylo špatně od žaludku, jedla bych dál. Co se týče jinak mého jídelníčku, jím správně. Jím dost, jsem vysportovaná, dost osvalená a výdej energie mám v posilovně každý den. I po takovém množství, kdy vlastně za týden spořádám necelé kilo cukru, naštěstí nepřibírám. Tělo to spálí díky sportování. Ale zajímá mě spíš, jaké mohou vzniknout zdravotní problémy? Kokosový cukr by se měl uvolňovat do krve pomaleji, než klasicky bílý. Výsledky u lékaře mám ukázkové. Ohrožuji tímto množstvím nějaký ze svých orgánů? Myslím, že mám spíš nějaký přechodný záchvat, že mě to zase přejde, až se toho přejím.. jako se vším. Měla bych s tím okamžitě přestat? Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

spíš bych Vám doporučila se obrátit na nutričního poradce, než na drogovou poradnu. Obecně se při nadužívání cukru uvádějí potíže jako nadváha, z toho vyplývající kloubní potíže, vznik cukrovky a kardiovaskulární potíže a zvýšená kazivost zubů. Ale to není Váš případ, píšete, že jste štíhlá, máte všechny odběry v pořádku. Spíš než já by Vám ale opravdu poradil někdo, kdo se zabývá výživovým poradenstvím.

 

Hezký den přeji,

VP

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko