fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Párová léčba

Petr

Dobrý den měly by jsme vážný zájem o společnou léčbu s přítelkyni

Odpověděl: Jakub Chudomel

 

Dobrý den,

 

díky za dotaz.

 

Pokud je mi známo, tak párová léčba závislosti v ČR není. Naše tradice v terapii závislostí vyplývá ze skupinové, dynamické psychoterapie, kde účast páru je pro danný pár do značné míry kontraproduktivní.

 

Jednak taková blízkost odvádí od skupinového dění a to právě a především v těch okamžicích, které jsou pro jednoho či oba z páru důležité a třeba bolestné, dále se ve skupině neblaze projevují některé pro pár ve skupině přirozené jevy - například žárlivost. Společná skupinová zkušenost je o značné blízkosti a výrazných projevech sympatií či anymozit, což - opět, není pro pár ve skupině ani pro skupinu s párem přínosem.

V neposlední řadě je takový vztah de fakto v rozporu s žádoucí vzájemnou kritikou ve skupinových interakcích - své milé či svému milému prostě nedokážu a často nechci tak otevřeně sdělit, jaké a jak vnímám jeho/její chování, myšlení, a podobně. Dále - ve skupinové dynamické psychoterapii je žádoucí mimořádná otevřenost ve skupině, narozdíl od páru, kde je jistá míra tajemství a samostatnosti v prožívání více než vhodná. 

 

A mohl bych takto pokračovat. Tedy, pobytová léčba pro páry u nás není. Možná byste na ni dosáhli u nějakého rodinného či párového psychoterapeuta v ambulantní podobě, ale jistý si tím nejsem.

 

Nic nezkazíte, když zkusíte oslovit, třeba emailem, některé léčebny či komunity a uvidíte, co vám na váš dotaz odpovědi. Například léčebny, kde jsou sice spolu muži i ženy, ale každý na jiném oddělení, by možná řešení našly právě v umístění na rozdílná oddělení. V tomto doporučuji kontaktovat především léčebnu v Červeném Dvoře - kontaktní emaily či telefony najdete zde: http://cervenydvur.cz/, nebo se podívejte na databázi kontaktů zde: http://drogy.net/databaze-kontaktu/ nebo můžete zajít do K-centra a toto téma s nimi prodiskutovat. Například v pražském K centru SANANIMU vám určitě vyjdou vstříc. Najdete jej Na Skalce 15, Praha 5. Více informací zde: http://sananim.cz/kontaktni-centrum-(kc).html.

 

Dejte mi vědět, co jste zjistili a jak jste se rozhodli. Zajímá mě to.

 

S pozdravem J.Chudomel

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko