fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

řízení a marihuana

martina

Dobrý den, prosím o objasnění..jsem pravidelný / denní/ kuřák marihuany / 2-4 jointy denně/. Za jak dlouhou dobu mohu řídit auto od posledního jointa? Hrozí mi obvinění z trestního činu a vězení, pokud budu ,mít THC v krvi při kontrole Policie nebo např. při nehodě? Děkuji mnohokrát

Odpověděl: Amrit Sen

Martino, zdravím Vás, díky za důvěru.

 

Jestli kouříte 2 až 4 jointy denně, neměla byste řídit vůbec.

 

K detekovatelnosti THC:

 

Přítomnost THC se většinou, v závislosti na druhu testu, ale zejména na frekvenci užívání, množství a kvalitě drogy, také na metabolismu každého testovaného, detekuje zhruba v těchto časových úsecích:


Detekce z moči 1 - 30 dní, výjimečně déle, v závislosti na intenzitě předchozího užívání, při občasném užívání se testy negativizují cca do 14 dnů


Detekce z krve do 14 dní, při občasném užívání se testy negativizují cca do 10 dnů


Doba, po kterou lze THC zjistit ze slin a potu je obdobná jako u testů ze vzorku krve.

 

Doba detekovatelnosti drog a jedů z vlasů, ale i kostí, laboratorní chromatografickou spektrální analýzou, případně dalšími metodami, které se provádějí například při vyšetřování zločinů, nebo v souvislosti s archeologickým výzkumem, může být výrazně delší.

 

Pokud by Vám při silniční kontrole vyšel pozitivní test na THC, nebo jinou drogu, nemusí být bezpodmínečně na aktuálním seznamu "zakázaných", ale pokud by byl její účinek vyhodnocen, jako ovlivňující řízení (např. při vyšetřování nehody), můžete být stíhána ze skutkové podstaty řízení pod vlivem návykové látky, které může být posuzováno jako přestupek, nebo jako trestný čin.


Za řízení pod vlivem návykové látky by Vám, ve správním řízení, hrozila pokuta od 2 500 Kč do 20 000 Kč, zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok a ztráta 7 bodů.

Pokud by bylo Vaše konání posouzeno, jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozil by Vám trest odnětí svobody až na 3 roky, zákaz řízení na 1 až 10 let, případně peněžitý trest.

 

Nejsem právník, relevantní právnickou odpověď Vám bezplatně poskytne specializovaná Právní poradna A.N.O., která se zabývá právním poradenstvím v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního i v dalších oblastech v souvislosti s problematikou užívání nelegálních drog a závislostního chování:

Právní poradna A.N.O.
Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Web: http://poradna.asociace.org/ Otevřít odkaz v novém okně
Webová právní poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

Připojuji odkaz k této problematice, ze stránek této poradny:
http://poradna.asociace.org/pravni-informace/rizeni-pod-vlivem/

 

Pokud byste měla mít problém, dát si od marihuany a drog s obsahem THC na potřebný čas odstup, doporučuji Vám přestat řídit a navštívit stránky "Končím s hulením", které provozuje naše organizace SANANIM, podívat se blíž, jak to vlastně se vztahem k THC máte. Získáte užitečné informace, dozvíte se řadu zajímavostí.  Myslím, že může stát za to, nechat se inspirovat: 

http://www.koncimshulenim.cz/.

 

Pamatujte, že pokud se stanete účastnicí dopravní nehody, s pozitivním testem na návykové látky, půjde, pokud budou její další případní účastníci "čistí", veškerá právní odpovědnost za Vámi, bez ohledu na to, kdo ji zavinil, a to i v případě, že byste test odmítla.

 

Odpusťte, je znepokojující, že se ptáte na možný postih a zákonnou odpovědnost, ale kdy, ani jak dlouho při a po bezprostřední intoxikaci, můžete ohrožovat sebe i ostatní účastníky silničního provozu na zdraví, životě i majetku, Vás nechává chladnou...

 

Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe i další účastníky silničního provozu, opatrná,

Amrit Sen.

 


 


 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko