fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Drogy

Hana

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rozdíl mezi syntetickými a novými syntetickými drogami. Děkuji

Odpověděl: Amrit Sen

Hano, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Odpusťte, nejsem chemik, na Váš dotaz by určitě dokázal odborněji a vyčerpávajícím způsobem, odpovědět kolega Oktábec, doktor farmacie. Zkusím to po svém, snad budu uchopitelný.

 

Termín syntetické drogy, se používá pro psychoaktivní látky, které nepochází z přírodních zdrojů, tedy nevyskytují se v přírodě.

 

Heroin, například, se sice v přírodě nevyskytuje a vyrábí se chemickou úpravou "přírodních" látek, se ale mezi syntetické drogy neřadí. 

 

Přírodní látky se mohou "upravovat", například biotransformací, čili přeměnou chemické struktury látky, působením živého organismu, nebo ryze chemicky.

 

Existují drogy, které se vyrábí jak z přírodních zdrojů, rostlin a zvířat, tak ryze chemicky,"syntézou", bez použití či zpracování extrahovaných přírodních látek.

 

Jako příklad může opět posloužit zmíněný heroin, který se tradičně vyrábí z makovic extrahovaného morfinu, který se chemickým postupem, acetylázou, mění na diacetylmorfin, tedy heroin.

Existuje však i heroin, při jehož výrobě se jako výchozí zdroj, přírodní extrahované látky vůbec nepoužívají. Výsledkem je pak "syntetický heroin", velmi účinná droga, někdy slangově označovaná, jako "bílý heroin", která, když se jednou za čas objeví za překvapivě nízké ceny na drogové scéně, za sebou nechává mrtvé, spoušť a zmar.

I "téměř přírodní", pravý heroin, který mívá hnědou barvu, může být, po důkladném chemickém čištění, bílý, ale o syntetickou drogu, v tomto případě nejde.

 

Zpět k tématu. Pod pojmem "nové syntetické drogy", chápejte psychoaktivní látky, které se vyrábí ryze chemicky, bez použití látek extrahovaných z rostlin a zvířat, a které nepatří k tradičně užívaným drogám. Je jich celá řada a stále jich přibývá, jiné upadají na čas, nebo navždy v zapomění.

 

Legislativa tak bývá někdy o krok, či dva zpátky, protože řada těch skutečně nových drog, nebývá na seznamu "zakázaných" látek. Proto se jich chytají někteří distributoři drog, a v podstatě legálně, nebo spíš "pololegálně, protože i na takové látky se zákony nějakým způsobem vztahují, je distribuují, či prodávají, například, jako potravinové doplňky, nebo upomínkové předměty. Nezřídka jde o velmi nebezpečné látky, které dokážou zabíjet. 

Ulice i odborný svět, stejně jako úřady, o nich vědí a poměrně rychle se dostávají na seznamy "zakázaných" látek.

 

Velice sporný efekt tzv. "války, nebo válek proti drogám" a zájmy, jimiž byly, nebo jsou vedeny, nechme stranou.

 

Stačí takto? Buďte tedy, prosím, na sebe opatrná,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko