fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pervitin

Lucie

Dobry vecer, mela bych dotaz. Jsem obcastny konzument pervitinu, ale mam dite. Dite nijak nestrada ani nijak nemenim chovani k dite. Pouze obcastne povyrazeni, odreagovani a unik z reality.Sacky ani cokoliv jineho u sebe nikdy nemam, po pouziti nedavam malickemu ani pusinku na rty, nedovolim aby pil z me sklenice.Nevim zda by ho to nejak ovlivnilo, ale mam z toho lepsi ppcit. A chtela bych se zeptat, kdyz lezim s malickym treba v posteli a potim se, jestli by se to mohlo nejak z meho potu na nej prenest. A dalsi otazka, ex pritel mi parkrat vyhrozoval ze na me zavola PCR, kdyby se to opravdu stalo a prijeli k nam domu, zda mam pravo odmitnout testy.Kdyz nijak dite neohrozuji, nedelam zadne problemy, nejsem nasilnicka paranoidni a podobne. Ex pritel je narkoman s mnoha problemy se zakonem. Brali by ho vubec vazne? Dekuji predem za odpoved.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Lucie,

 

díky za dotaz. 

 

Nedokážu vám říct, jak by to dopadlo v případě, že by na vás bývalý přítel (nebo třeba i někdo jiný, kdo o vašem občasném užívání pervitinu ví) zavolal policii. Ale nelze vyloučit, že by vás policie skutečně nějakým způsobem prošetřovala, ptala se sousedů, případně po vás chtěla testy na drogy, nebo doporučila docházení sociální pracovnice z OSPODu. Ale obecně by měla policie brát vážně jakékoli udání - tedy i expřítele, který sám drogy užívá. Pokud se chcete přesně zeptat na postup v případě odmítnutí testů na drogy, zkuste se obrátit na naši právní poradnu, ti mají s podobnými případy zkušenost. Jejich služby jsou zdarma a není se čeho být, zeptat se na takovou věc může každý. Odkaz zde.

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

tel.: 222 582 932
mobil: 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Druhá věc je to, že skutečně drogy užíváte. Vypadá to, že vám na malém záleží a nerada byste ho tím ohrozila. Snažíte se zajistit, aby nepřišel s drogou do kontaktu, což skrz váš pot ani polibek nehrozí. V tomto směru můžete být v klidu.

 

Připadá mi, že ale trochu přehlížíte jinou věc. Když jste s malým poté, co jste užila pervitin, je vaše chování i prožívání pervitinem ovliněno. A to minimálně po několik hodin. Nedokážu dost dobře posoudit, jaký vliv to může na syna mít. Osobně ale věřím tomu, že děti takové věci dokáží vnímat. Je to stejné, jako by si maminka dávala pozor na to, aby na syna nepřenesla hulení nebo alkohol, který před pár minutami nebo hodinami požila, polibkem, ale zapomínala by celou dobu na to, že je sama pod vlivem (marihuany, nebo alkoholu). Její pohoda nebo nepohoda, nálada, rychlost reagování, její prožívání, vnímání, tón hlasu, výraz obličeje, jsou drogou ovlivněny. 

 

Nechci vás obviňovat. Věřím tomu, že vám na malém záleží a milujete ho. Jinak byste se vůbec neptala. Určitě děláte to nejlepší, co dokážete. A podle toho, co píšete o bývalém příteli, to nemáte nejspíš jednoduché. Kdo ví, co všechno máte za sebou. A možná jste na všechno sama. Takže rozumím i tomu, že občas potřebujete povyražení, odreagování a únik z reality. Součástí mé práce je ale upozorňovat na rizika. Proto vás tu nechci a nebudu chlácholit slovy o tom, že je a bude všechno v pořádku.

 

Pokud vás moje odpověď neodradila (mohu jenom doufat, vím, že se některé věci neposlouchají snadno), byla bych ráda, kdybyste se ozvala znovu, napsala víc, třeba i do skryté poznámky (odpověď pak bude přístupná jen vám). Možná sama o své situaci poychybujete, možná sama potřebujete nějakou podporu a pomoc. A existují i zařízení, kde ikdyby o vašem občasném užívání pervitinu věděli, nevolali by na vás policii. Naopak by se vás snažili podpořit a pomoct vám v tom, dát věci dopořádku.

 

S přáním všeho dobrého,

Gabriela Minařík.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko