fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Neuspech

Neuspech

Dekuji.

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím,

Vašeho poděkování si velmi vážíme. Jak jsem psal v předchozí odpovědi, chápu Vaše zklamání, hořkost i příčiny, popsané ve skryté poznámce. Mohou být poučením pro časy příští, že s pomocí je někdy třeba nakládat s rozvahou, a pokud nevím, poradím se se zkušenějšími. Pomáhejte tam, kde o pomoc stojí.

 

Kdo se rozhodne pomáhat závislým, musí být připraven i na zklamání a neúspěch, tak to prostě chodí. Až příliš často je špatně volená pomoc kontraproduktivní. Neprospěje nikomu a poškodí všechny zúčastněné. Proto přílišná, nepřiměřená, neúčelná a chybně cílená podpora, brání závislým, pocítit a nést odpovědnost za svá rozhodnutí a činy. Rodiče, partneři, přátelé, tak někdy připraví závislého o motivaci a poslední důvody k životním změnám. Naopak, s nejlepšími úmysly, často z neznalosti problematiky, přehnanou péčí umožňují a podporují jeho setrvávání v dalším užívání. Někdy se dokoce stanou spoluzávislými, aniž by sami návykové látky užívali a trpí více, než jejich blízký, uživatel drog.

 

Odpusťte, nemyslím to zle, obdivuji Váš zápal. V příběhu, který jste nastínila, byste měla být naštvaná spíš sama na sebe. Ne moc, a ne dlouho. Následně sobě, i kamarádce, odpustit a nepouštět se do dalších intervencí, od kamarádčina problému ustoupit. Věnovat se čemukoli užitečnějšímu. Potěšit se, udělat si radost.

 

Vaše kamarádka bude možná ještě dlouho opakovat stejné chyby, než udělá rozhodující správný krok. Možná stejné chyby dělat nepřestane, dokud nezemře.

Vy, na rozdíl od kamarádky, máte tu moc, je neopakovat.

 

Přeji Vám vše dobré, 

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko